AW-11056616706

Piramida żywieniowa

Piramidę żywieniową przygotował w 2016 roku ówczesny Instytut Żywności i Żywienia działający przy Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej. Piramida przedstawiała wytyczne dotyczące prawidłowego odżywiania, które uwzględniały najnowsze trendy w dietetyce i zdrowym stylu życia. Uważa się, że przestrzeganie przedstawionych w piramidzie zasad żywieniowych oraz uzupełnienie ich odpowiednią dawką ruchu pozwala zachować zdrowie oraz prawidłową sylwetkę.

Piramida żywienia – zalecenia

Piramida żywienia składa się z 6 poziomów. Poniżej omówimy każdy z nich.      

1 piętro – aktywność fizyczna i woda. Należy pamiętać o tym, aby zapewnić organizmowi codzienną dawkę aktywności. Zaleca się co najmniej 30-45 minut ruchu. Nie musi to być wyczerpujący trening na siłowni, dobrze sprawdzi się nawet spacer. Aktywność fizyczna powinna być dopasowana do naszego stylu życia i preferencji.   

W podstawie piramidy jest także woda. Powinna być ona głównym napojem spożywanym każdego dnia. Jej dzienna dawka to co najmniej 1,5 litra. 

2 piętro – warzywa i owoce, które uważne są przez specjalistów za najważniejsze składniki diety. Dostarczają odpowiednich witamin, poprawiają odporność, chronią przed chorobami oraz pozwalają zachować odpowiednie BMI. Uważa się, że warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę wszystkich spożywanych codziennie posiłków. Ze względu na zawartość cukru w owocach warto jednak zachować odpowiednie proporcje (3/4 warzyw i 1/4 owoców).   

3 piętro – produkty zbożowe. Chodzi przede wszystkim o produkty  z pełnego ziarna. Znajdziemy je m.in. w kaszach, ciemnych makaronach i brązowym ryżu. Zboża są świetnym źródłem błonnika, który zadba o prawidłową przemianę materii.    

4 piętro – nabiał i ryby. Ze względu na zawartość wapnia zaleca się codziennie spożywać co najmniej 2 szklanki mleka (lub jego równowartość). Osoby z nietolerancją na laktozę lub niespożywające nabiału mogą poszukać wapnia gdzie indziej. Jego dobrym źródłem są brokuły i szpinak.    

5 piętro – mięso i rośliny strączkowe. W miarę możliwości poleca się ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Specjaliści zalecają, aby tygodniowa dawka mięsa nie przekraczała 0,5 kg.    

6 piętro – zdrowe tłuszcze. To przede wszystkim orzechy oraz niewielkie ilości oliwy z oliwek lub oleju. Z diety wykluczyć należy takie produkty jak masło czy smalec.